Oude, antieke, historische planken/ 2013-07-09

De berging van antieke eiken planken uit kastelen, oude herenhuizen en gedateerde stadsvillas wordt steeds zeldzamer, en als ze nog gevonden worden, dan begint een moeizaam bergingsproces. Nadat de planken zijn verwijderd uit de orginele ruimtes worden zij uitgesorteerd, gerestaureerd, de kanten van raden voorzien en wordt messing en groef uitgefreest. Slechts 70% van de partijen zijn herbruikbaar. De levensduur van de eiken planken is onbegrensd en ze overleven moeiteloos de volgende generaties. Ook hier ligt onze voornaamste taak in het verder behouden, saneren en conserveren van de historische patina.

De kenners en liefhebbers van deze karakteristieke en unieke uitstraling zullen zich onverhinderd inzetten dit steeds zeldzamer erfgoed met respect te behandelen om hun schoonheid te beschermen en te bewaren.

Gezien het feit dat de vloer de basis is in iedere ruimte en de sfeer bepaalt, is de vraag naar oude eiken vloeren groot. De mooie presentatie van de vloerdelen in onze showroom wekt grote interesse. Steeds weer kregen wij de vraag gesteld of er misschien een alternatief voor de dure en schaars te verkijgen antieke eiken planken te vinden was. Om aan de wensen van onze klanten tegemoet te komen, zijn wij opzoek gegaan naar een leverancier welke hoogwaardig eiken verwerkt tot geleefde, karaktervolle vloerplanken. Door een lang ontwikkelingsproces is een goed alternatief gecreeerd. Deze eiken vloeren hebben evengoed een zeer mooie uitstraling, zijn slijtvast en hebben een lange levensduur. De veroudere eiken planken worden voorzien van messing en groef: lengtes van 80cm tot 300cm. Breed tussen de 14 en 22 cm, dikte 2cm. Ook in 1cm dikte leverbaar voor speciaalgebruik, bv in combinatie met vloerverwarming.

Vloeren van eikendelen bieden veel voordelen. Eiken is meegeefbaar en het streelt, door de warme oppervlaktestructuur, de zintuigen. Dit natuurlijke materiaal werkt positief voor het klimaatgevoel omdat het de eigenschap bezit om vocht op te nehmen en ook weer af te geven, waardoor het vochtregulerend werkt in de ruimte. Nog een positieve eigenschap is het feit dat het hout (vrijwel) geen schadelijk stoffen bevat. Een vloer gemaakt van hout welke in de natuur door fotosynthese gevormd is bezit uiteraard geen schadelijke verbindingsstoffen zoals bv samengesteld en geperst materiaal.