Historische bouwmaterialen van steen/ 2013-07-09

Gevels en pilaren, raam- en deuromlijstingen, bestratingsmateriaal, vloeren, tuinornamenten zoals fonteinen en fonteinomrandingen, troggen, balustrades, tuintafels, banken, beelden en vazen.

Naast hout is natuursteen het oudste bouwmateriaal in de geschiedenis der mensheid. Het bewerken van steen tot gebruiksvoorwerpen alsook het afvlakken begon al in het stenen tijdperk. In latere tijden bepaalde natuursteen het gezicht van de bouwwerken, zoals pyramiden, tempels etc.

Afhankelijk van de bodemvoorraad in de verschillende regio’s werden de oude bouwmaterialen zoals bovengenoemd vervaardigd van zandsteen, graniet, marmer, blauwsteen, leisteen etc.

De natuursteen wordt in steengroeves uitgezaagd en aansluitend in steenverwerkingsbedrijven op maat gezaagd. Daarna volgt de eindbewerking. Uiteraard zijn alle oude materialen met de hand uitgehakt, gebeiteld en gepolijst.

Theo Evers ziet het als zijn taak om deze kostbare handvervaardige elementen van de ondergang te behoeden, zowel voor de huidige als ook de toekomstige generaties. Zijn passie voerde tot een grote collectie natuurstenen bouwmaterialen, bv openhaarden uit de diverse stijlperiodes afkomstig uit kastelen, stad- en landhuizen, daterend van de Gotiek tot en met de Art-Deco. De verscheidenheid aan stenen en open haarden is bewonderenswaardig: waardevolle marmerschouwen uit de 18e en 19e eeuw, rusticale stukken van kalk- en zandsteen uit Frankrijk. Op veler verzoek van onze klanten, leveren wij schouwen van oude franse kalksteen welke op maat gemaakt worden.

Voor de tuinliefhebber omvat onze collectie een schat aan unieke stenen objecten.
In onze uitgebreide verzameling vindt u een grote verscheidenheid aan tuinobjecten: een beeld uit carraramarmer of bijvoorbeeld beelden of vazen uit franse kalksteen, blauwstenen troggen of turkse marmerbakken, dakomlijstingen, zuilen, portalen, raam- en deuromlijstingen in kostbare bewerkingen.

Een zeldzaamheid in onze collectie is een 100 meter lange balustrade van belgisch graniet met gietijzeren zuilen. Deze balustrade uit 1840 toont een hoogwaardig stukje steenbewerking en stamt uit het klooster Ocquir in Belgie. In 2005 konden wij de totale balustrade voor de sloop behoeden. Na zorgvuldige restauratie pronkt het in onze buitenexpositie.