Historische Bouwmaterialen uit Hout/ 2013-07-09

Vakwerk, balken, planken, parket, lambriseringen, panelen, plafondbekledingen, trappen, deuren en ramen; slechts een kleine greep waarvoor hout gebruikt wordt. Cultuurhistorisch gezien behoren houtsoorten tot de oudste gebruikte planten. Hout is veelzijdig en vooral van de oudheid tot nu het meest belangrijke plantaardige product in de bouw. Om een goede houtsoort te verkijgen is de factor tijd zeer belangrijk. Hoe langzamer een boom groeit, hoe beter de kwaliteit. Oud hout is daarom vaak mooier in de structuur.

Timmerlui produceerden de vakwerkhuizen en de dakconstructies. De timmerman maakte de ramen, deuren, vloeren, trappen en plafonds. Waardevolle houtsoorten, zoals eiken, kersen en notenboom werden gebruikt om op maat gemaakte meubelstukken te vervaardigen. De vervaardiging vereiste vakmanschap en veel tijd. De oppervlakte werd zorgvuldig geboend en gepolijst en met edelbeslag en facetgeslepen glas verrijkt.

Tegenwoordig vertegenwoordigen deze unicaten met name bij de verzamelaar een hoge waarde. Als ze ouder zijn dan honderd jaar worden zij als antiquiteiten bestempeld. Tot de ‘Amsterdamse school periode’ worden de materialen ook onder antiek gegroepeerd.

Vloerplanken en houten parket kennen een lange traditie. Enkel en alleen door zeer zorgvuldige uitbouw vanuit de oorspronkelijke bouw kunnen de historische elementen behouden blijven. De herbewerking en opslag zijn arbeidsintensief. Moderne en bewuste architectuur gebruikt de historische substantie als het vormgevende element. Onze opgave is, het historische materiaal een plaats in de bouwwerken te geven, waarin heden geleefd en gewerkt wordt.Histosrische handwerkkunst met ziel: tijdloos Motiefparket zet accenten in een moderne levensstijl. Gerealiseerd door Theo Evers