Blauwe steen/ 2013-07-09

De Europese blauwe steen kan men in twee soorten opdelen: rechter blauwe steen en akense blauwe steen. Rechter blauwe steen is circa 400 miljoen jaar oud en wordt gedolven in de streek Recht bij Sankt Viht in Oost-Belgie. Het gesteente werd eerste in dagbouw, vanaf 1880 ondergronds gewonnen. Al voor de eerste wereldoorlog was de groeve leeg en werd gesloten. Vanaf mei 2007 is de voormalige groeve geopend voor bezoekers.

De Akense blauwe steen is jonger; ongeveer 290 miljoen jaar. De Akense blauwe steen is dondergrijs/blauw tot zwart van kleur en er bevinden zich vele fossiele afzettingen, zoals moerasdieren, goniatieten, Hydrozoa, koraal en stromatoporoid. De steen ontleent zijn naam aan het feit dat het in het zuidoosten van Aken wordt gewonnen in de buurt van Wahlheim en Breinig. Als de steen pas gewonnen en gepolijst is, is hij voornamelijk blauw-groen van kleur. Door weersinvloeden veranderd deze zich in grijswit. Ook bij aken zij de groeves vrijwel leeg, waardoor geen hoogwaardig materiaal geproduceerd kan worden. Blauwe steen werd en wordt veelvuldig genruikt voor raam- en deuromlijstingen, dorpels, trappen, vloeren, aanrechten, altaars en doopfonteinen.

Als alternatief wordt belgisch graniet gebruikt, die andere fossielen en daardoor een fijnere homogene structuur laat zien. Het engelse woord Bluestone betekent een soort Dolerit, waarvan ook enige steenblokken van 'Stonehenge' gemaakt zijn.