Antieke terra cotta vloertegels/ 2014-08-14

Terra-Cotta tegels behoren tot een van de oudste verhandelbare producten in de menselijke geschiedenis. De tegels werden daar waar de klei voorhanden was gefrabriceerd omdat transport niet gebruikelijk was. De terra-cotta tegels in onze voorraad zijn ± 100-200 jaar oud. Afhankelijk van de gebruikte kleisoorten en de baktemperatuur ontstaan de verschillende producten.In de Provence en Bourgondie werden de kleimassa’s ongereinigd verwerkt, hetgeen een grote verscheidenheid aan kleuren oplevert. De kleuren gaan van zandkleuren, geel, rood tot roodbruin. Hun levendige, natuurlijke uitstraling is tijdloos en uniek. Omdat de genuanceerde terra-cottategels zeldzamer zijn, liggen zij in prijs hoger.

In Nederland, Belgie en Duitsland werd de aarde voor de productie gewassen, waardoor een gelijkmatige kleur werd verkregen, De kleurnuances zijn in deze tegels dan ook afwezig, alleen de verschillende soorten rood verschillen onderling afhankelijk van de gebruikte kleisoorten.

De terra-cotta wordt uit de oude sloophuizen en boerderijen gered door uiterst zorgvuldig handwerk zowel in Zuid- als Noord-Europa.

Naast kleur- en oppervlaktestructuur onderscheidt terracotta zich door zijn verschillende maatuitvoeringen; in grootte en dikte kunnen zij behoorlijk varieren.

Nadat de kostbare kleinere partijen geborgen zijn worden de terra-cotta tegels schoongemaakt, op maat en kleur uitgesorteerd en gelagerd op paletten van ongeveer 25m². Het vergt vaak een langere tijd om terracotta partijen van vele meters te verkijgen in dezelfde afmetingen en kleuren.De zwarte terracotta soorten zijn vrij zeldzaam. Door rode terracotta tegels in het productieproces te smoren, worden zijn zwart.Rechthoekige keramische tegels met inleg van marmerstukjes. Keramische tegels zijn gebakken onder een hogere temperatuur en daardoor minder kwetsbaar. In fabriekshallen werden de keramische tegels vaak gebruikt als vloeren